No saatiinhan se tännekin! Ota tai jätä! Napolin lempihömppäohjelma, jota katsottiin koko perheen voimin lähes joka ilta mahat täynnä pastaa. Jotain koukuttavaa siinä formaatissa on. Ahneus, uhkapelin vetovoima, sattumanvaraisuus - ja itse on kuitenkin turvallisesti kotisohvalla (josta käsin ei tosin sitä viittäsataatonniakaan voi saada).

Tuo suomalainen versio taitaa pysytellä tarkemmin alkuperäisessä formaatissa kuin italialainen Affari tuoi. Siellä pelin viehätys ei perustu suinkaan laumaan kauniita salkunhoitajattaria tosin tais siellä kyllä joku muhkubosainen tissivakoleidi korkkareissa sipsutella, kuten kaikissa sikäläisissä viihdeohjelmissa vaan Italian maantieteelliseen jakautumiseen 20 hallinnolliseen alueeseen, joista kustakin on joka ohjelmassa mukana yksi edustaja. Näiden joukosta valitaan pelin aluksi yksi, joka pääsee kisaamaan potista, muut jäävät hoitamaan rahalaatikkoja. Aina muutamasta laatikosta löytyy niiden pienimpien rahasummien sijaan myös jotain satunnaisia esineitä ja omituisia ruoka-aineita ja eläimiä sun muuta - minkä funktio ei kyllä mulle aivan selvinnyt, laitetaan vaikka kieli- ja kulttuurimuurin piikkiin.. ja tietysti aina yhdestä laatikosta paljastui silloisen juontajasedän Pupon hittibiisi vuodelta 1980: Su di noi. Ja sit laulettiin. :D

340769.jpg

Kuvassa Pupo neuvottelee pankkiirin kanssa. Pupo on kivempi ku Pauli.

Monelta osin siis eri meininki (kattokaany noita italialaisia, ainakin kohdasta 1:45), vaikka samalla kaavalla edettiinkin (itse kilpailusta saa kuvan neljän minuutin kohdalta). Ai vitsi, että tällasen pöhkön ohjelman muistelu voikin saada aikaan näin ison ikävän sinne Vesuviuksen maisemiin.. mutta tällä viikolla tuli postissa Napolista kaunis puinen vespa. "Guida piano e metti sempre il casco", luki kortissa. :)

Perjantaita kotona, Wii-mies-iltaa viettävä heppu arvasi pelottavan lähelle omat iltasuunnitelmani: "Istut yksin kylmässä huoneessasi ja katsot kuinka gradu ei tee itseään?" Mistä se tiesikin? :D Balettiinkaan ei voinu mennä, kun (kootut selitykset) kolmen viikon pumppitauon jälkeen kiskaisin eilen sen verran tehokkaan treenin, että liikkuminen on kankeeta kuin kanki, ja kun iltapäivällä iski töissä peljoittava huonovointi-istunvessassasilmätkiinnipuolituntia-kohtaus.

Mut tänään tuli postissa kohtuu päheet mustat pääkalloballeriinat. Ja mullon viinirypäleitä. Ja huomenna mennään ämmaanummis-teatteriin.

PS. Toimiihan teilläkin tuo Snap? Eikso kiva?