406293.jpg

Vihdoin pääsin viikonloppuna minäkin näkemään kovasti kehutun Che-elokuvan, kaunokaispoika Gael García Bernalin tähdittämän Moottoripyöräpäiväkirjan. Ja hyvähän se oli! Hyvä ihan siis elokuvana, ja henkilökohtaisesti mielenkiintoinen jo siksikin, että nuo Chet ja Fidelit on omien vanhempien poliittisen aktiivisuuden kautta tuttuja jo lapsuudesta. Jos historiaa olis koulussa opetettu tällaisten henkilökuvia piirtämällä aikakautta peilaavien leffojen avulla, olis saattanut jäädä mieleenkin jotain!

Ja se espanja, se espanja. Viehko kieli! Taannoin käyty alkeiskurssi ja tietysti muiden romaanisten kielten hallinta auttaa ymmärtämään sanan sieltä, toisen täältä - mut olis sitä kiva lukea vielä joskus vähän enemmänkin. Nyt osaan sanoa, että hoy es miércoles ja että no hablo español, lo siento (johon tulee poikkeuksetta vastaus, että "aimitenniin et osaa habloheblohölöpölö"). Niin ja Ketsuppilaulusta opin että buididipi, mut se nyt ei taida olla ees oikeeta espanjaa.

Tiettekö muuten mikä on mahtavaa! Se, kun kuulee jonkun ystävänsä puhuvan kieltä, jota ei itse osaa. Kuulostaa jotenkin häkellyttävältä. :) Annimannin olen kuullut useampaankin kertaan hablaavan juurikin espanjaa, yhtä aikaa ihan luontevaa ja ihan hassua. Liisankin espanjolia kuulisin joskus mielelläni - ja taitaahan tuo Anttikin olla sellainen limainen (ahhahhaahhehheeehheh) espanja-hombre. Osaaks muutki espanjaa? No olé kuitenki vaan kaikille!

Eilen kävin iltateellä ja jaffakeksillä äitilässä, jossa oli käymässä myös vanhempien vanha kamu, joka sattuu olemaan yksi harvoja(?) suomalaisia son-muusikoita. Tuli jotain kautta puhetta tuosta leffasta, ja siinä yhtäkkiä syntyi mieleenpainuva hetki, kun setä nappasi kitaran kotelosta ja ruttuisen nuottivihon laukusta ja alkoi laulaa.

Aquí se queda la clara
la entrañable transparencia
de tu querida presencia
Comandante Che Guevara

Kuunneltiin myös poikansa bändin eepeetä - ei lainkaan hassumpi orkesteri tuo Telluksen tulevaisuus! Onnen olotila (mp3-linkki sivun alalaidassa) ristittiin välittömästi tulevan kesän kesähitiksi, ja alettiin jo puuhata pihajuhlaa ja keikkaa. Hakkaa Valvomot mennen tullen tämä meno!

Apinaorkesteri soittaa
ska-ska-ska rytmin ylivoimaa
ei tuota mikään voita
takapotkuun voit luottaa!

Oi mikä onnen olotila
täysin tyhjäpäinen
oi mikä onnen olotila
apinoilla on